Saloniki Kolportera zachęcają klientów do rejestracji prepaidów
Już w ok. 1000 salonikach i salonach prasowych Kolportera można rejestrować karty prepaid największych operatorów telefonii komórkowej. Rejestrację kart prowadzi dodatkowo 450 punktów współpracujących ze spółką i korzystających z terminali wielofunkcyjnych Kolportera.
2016-11-21, 10:17

Właściciele prepaidów mają czas na ich rejestrację tylko do końca stycznia 2017 r. Taki obowiązek nałożyła na nich tzw. „ustawa antyterrorystyczna”, przyjęta w lipcu przez Sejm. Według szacunków operatorów karty, które muszą być zarejestrowane są obecnie wykorzystywane w ponad 23. milionach różnego rodzaju urządzeń. Jeśli do końca stycznia ich właściciele nie zadbają o rejestrację mogą zostać nieprzyjemnie zaskoczeni – wszystkie „anonimowe” prepaidy zostaną dezaktywowane. Wszyscy operatorzy GSM w Polsce zobowiązani zostali do wyłączenia swoich niezarejestrowanych kart SIM 1 lutego 2017 roku.

– Na razie nie obserwujemy wzmożonego ruchu, związanego z rejestracją kart. Szacujemy, że najwięcej właścicieli prepaidów będzie je rejestrować w styczniu 2017 r. Jesteśmy przygotowani na wzmożony ruch w tym okresie, chociaż oczywiście zachęcamy wszystkich by nie czekali do ostatniego momentu. W sieci saloników i salonów prasowych nasi sprzedawcy już teraz informują klientów, że warto odpowiednio wcześnie dokonać rejestracji, by uniknąć później kolejek. Wszystkie osoby kupujące doładowania są informowane o obowiązku, wynikającym z ustawy, a następnie proponujemy im zarejestrowanie karty „od ręki” – cała procedura trwa bardzo krótko – mówi Dariusz Materek, rzecznik prasowy Kolportera.

Rejestracji może dokonać każda osoba, która ukończyła 13 rok życia. Jeśli numer należy do młodszej osoby, wtedy powinien on być zarejestrowany na jednego z rodziców lub opiekunów prawnych. Do zarejestrowania karty wystarczy dokument tożsamości – dowód osobisty lub paszport. Sprzedawcy należy podać numer i serię dokumentu, imię i nazwisko oraz numer PESEL. Dane trafiają bezpośrednio do bazy operatora, a numer karty prepaid zostaje przypisany do rejestrującej osoby.

– Co istotne, podczas rejestracji w naszej sieci właściciel korzysta z wszystkich bonusów, jakie oferują najwięksi operatorzy, m. in. Orange, Plus, T-Mobile i Play. To przede wszystkim duże pakiety darmowych minut oraz dodatkowe pakiety internetowe – mówi Dariusz Materek.

Oprócz własnej sieci Kolporter oferuje usługę rejestracji kart również w wybranych punktach partnerskich, korzystających z terminali, należących do spółki. Ich ilość stale rośnie, docelowo usługę rejestracji będzie oferować kilka tysięcy punktów. Wielofunkcyjne terminale Kolportera umożliwiają również m. in. sprzedaż doładowań, przyjmowanie płatności kartą, a także realizację płatności rachunków. Korzystający z nich klienci mogą również płacić kartami w walucie innej niż polska (DCC) lub pobrać za pośrednictwem karty gotówkę, tak jak w bankomacie (Cash Back).

Wszystkie punkty, w których można zarejestrować kartę oznaczone są plakatem.