Nowe akcje samplingowe w sieci Kolportera
W czerwcu br. klienci wybranych saloników Kolportera, kupujący prasę kobiecą, mogą otrzymać dodatkowy gratis – ciastka zbożowe BelVita.
2018-05-28, 10:17

To tzw. sampling, czyli akcja promocyjna, w której producent – poprzez rozdanie bezpłatnych próbek – chce zapoznać potencjalnych klientów z nowym rodzajem ciastek.

– Akcje samplingowe prowadzimy w naszej sieci saloników już od kilku lat. Stworzyliśmy specjalny system zarządzania tego typu promocjami, dzięki któremu zleceniodawca może np. realizować akcję tylko w wybranych salonikach, w określonym regionie lub kierować ją do określonego profilu klienta. Oczywiście cały czas ma możliwość monitorowania akcji, a grupę docelową może zmienić nawet w trakcie jej trwania – wyjaśnia Aleksandra Łanocha, odpowiedzialna za działania promocyjne w sieci saloników Kolportera.
– Sampling to najbardziej efektywny sposób przekazania bezpłatnych materiałów reklamowych lub próbek produktów klientom. Dzięki takiej akcji buduje się wśród kupujących świadomość marki i jej wizerunek. Producenci i dystrybutorzy coraz chętniej sięgają po tego rodzaju rozwiązania – dodaje.

Równolegle w sieci Kolportera prowadzone są dwie inne akcje samplingowe. Do 16 czerwca w 500 wybranych salonikach wydawane będą katalogi laboratorium farmaceutycznego Labofarm. W tej akcji zaplanowano wydanie 200 tys. sztuk katalogów. Natomiast do 17 czerwca w 30 wybranych punktach Kolportera klienci otrzymają katalogi producenta grilli Weber – do wydania przeznaczono 5 tys. egzemplarzy.